среда, 9 септември 2009 г.

Реванија со млеко



Потребни состојки:

6 јајца
1 чаша шеќер
2 чаши брашно
1 пециво

За шербетот:
1 литар млеко
1 чаша вода
1 чаша шеќер
1 пакет ванилин шеќер

Подготвување:

- Јајцата и шеќерот се матат со миксер 5 минути. Потоа се додава брашното и пецивото.

- Смесата ја истураме во тепсија подмачкано со зејтин и јас ставаме во рерна на 180 степени.

- Се пече додека да добие светло кафена боја. Потоа се остава на ладење.

- Од друга страна се вари 1 литар млеко

- Посебно се вари 1 чаша вода со 1 чаша шеќер.

- Откога ќе го тргнете од шпорет, мешавината од шеќер и вода, заедно со 1 ванилин шеќер се додава во млекото

- Се чека да се олади шербетот а потоа се додава во исто така оладената реванија

1 коментар: